Zbor naroda Grmeča i Podgrmeča na Međeđem brdu održava se povodom bodljavine – borbe bakova – bikova sa okolnih pašnjaka. To je tradicionalna i legendarna smotra snage i vještine dobro pripremljenih rogatih boraca i ponosa njihovih vlasnika – timaritelja. Preteče su joj čobani sa svojim bakovima miljenicima iz jelašinovačke i saničke kotline.

Poslije kosidbe čobani bi izgonili mnogobrojna stada na pašnjak, iz kojih bi izdvajali, svak na svojoj strani, najbolje, najsnažnije, najvještije, naj ... bakove, izvodeći ih na zaravan sredine pašnjaka, gdje su, ukrštanjem rogovlja kao ubojitog oružja, odlučivali pobjednika, čime je pobjednička strana dolazila u golemi prestiž.

Poslije rata nastavljena je ova divna svetkovina sa istim tokovima i ishodima. Međutim, aktivnošću osnovanog turističkog društva „Grmečka korida“ ova manifestacija dobija organizovan tok i novi sadržaj, čime su nestali kavgadžijski ishodi.
Kolika je popularnost i domet ove neobične i jedinstvene priredbe danas, pokazuje i broj prisutne publike, koji već dostiže cifru od 200 hiljada strasnih zaljubljenika.

  Web dizajn: Holzex-group d.o.o.
© 2011. Grmečka Korida. Sva prava zadržana.